خرمهره هلال ماه: خرمهره مهره های آبی فیروزه ای زیبایی می باشند که از صنایع دستی و هنر شهر قم-ایران می باشد. این خرمهره ها از صنایع دستی کهن سرزمينمان، ايران، مي باشد. مهرهايي با بدنه ي سيليسي و پوششي از لعاب آبي فیروزه ای هستند که در گذشته چهارپايان را به آن مي آراستند. در زمان های گذشته اعراب نيز خرمهره هايي را بر اولاد خود مي آويختند تا از چشم زخم محفوظ شوند. همچنين زنان براي حفظ شدن از حوادث بد و نظر زدن ديگران، آيه اي از قرآن را روي پالک حک کرده و به بازوي خود مي بستند که اين شيوه هم اکنون نيز کمابيش رايج مي باشد. از روش هاي گوناگوني براي دفع چشم زخم استفاده مي شده و اين طور که از آثار به جاي مانده پيداست دفع چشم زخم تنها محدود به «خرمهره قم» نمي شده است.
آن نهان در جيب خود خرمهره داشت اين فلوسي چند اندرکيسه داشت
وانکه را خرمهره بودي با فلوس هم بدست افتاده مقدار سبوس
(نشاط اصفهاني)
اگر خرمهره را بدرود کردم چو عيسي آن من شد سود کردم
(جام)
دو بيت اول برگزيده از شعري از نشاط اصفهاني مي باشند. که در قالب داستان چند تن که جهت خريد به بازار رفته اند بيان مي شود. و در آن خرمهره همانند فلوس در نقش ابزار معامالتي ظاهر شده است. بيت سوم نيز از سروده اي از جامي استخراج شده است که داستان خريدن حضرت يوسف توسط زليخا را روايت مي کند. و در آن نيز واژه ي خرمهره مجدداً به معناي پول آورده شده است. بنابراين مطابق ادبيات بالا از نظر نگارنده، جدا از کاربردهايي که تا بحال از آن ها سخن رفته است، خرمهره قم در ادواري ابزار معامالتي نيز بوده و نقشي همچون پول داشته است.
هرچند به نظر نمي رسد که اين ابزار معامالتي داراي ارزش چنداني بوده باشد. براي اثبات اين امر نيز مي توان مجدداً به برخي سروده هاي پارسي اشاره کرد که به خوبي بيانگر ارزش مادي تقريبا ناچيز اين شيء مي باشند. براي نمونه مي توان به ابيات زير اشاره کرد:
سخت است که خرمهره به الماس ستاني زشت است که خرمهره بر مشک بسائي
(اديب الممالک فراهاني)
نقد و بررسیها
هیچ دیدگاهی برای این محصول نوشته نشده است.